De HIV-smittade barnen

De HIV-smittae barnen

Lilla Moi kom till oss från sjukhuset när hennes sista släkting dog i aids. Hon var sex år, smittad av HIV och ingen ville ta hand om henne. Det var då vi startade hemmet Eden utanför ChiangRai. Barnen kommer från bergsbyarna runt ChiangRai. Alla har sett sina familjer dö i AIDS och har ingen som kan ta hand om dem.

Under hösten 2004 flyttades verksamheten till två nybyggda hus i anslutning till skolhemmet i HuaDoi. Där fanns det plats för 17 barn, mellan 6 och 18 år. En sköterska fanns på plats för att ta hand om verksamheten och de äldre flickorna från skolhemmet hjälpte också till med sysslorna på Eden.

Varje morgon och kväll måste de HIV-smittade barnen ta sin bromsmedicin för att hålla viruset i shack. Även extra tillskott av vitaminer och bra mat är livsviktigt för barnens utveckling. Kontinuerliga läkarundersökningar ingår också i barnens liv. Alla barnen går idag i någon av statens skolor i ChiangRai-området.

De senaste åren har vi kunnat konstatera att våra HIV-smittade barn mår ganska bra. Vi har nu fått läkarutlåtande på att viruset i deras kroppar hålls, tack vare näringsrik mat, bra mediciner och god hygien, på mycket låga nivåer. Detta har medfört att vi beslutat integrera dem med de andra barnen på Huadoi.

Det är viktigt att de smittade barnen får känna att de har samma värde som alla de andra och behandlas lika. Pojkarna har därför flyttat in i nyrenoverade rum i pojkhuset och flickorna i flickhuset. Det dröjde inte länge efter flytten förrän vi kunde se hur dessa unga tjejer och killar blommade upp och kände sej "vanliga".

Klicka på bilderna för att förstora dem.